Adres
Steenberg 96, Pollare 9401
Openingsuren
Maandag tot vrijdag:
op afspraak
Zaterdag:
11:00 tot 18:00h
Gemaakt van een selectie van de beste druiven, combineert deze wijn de rijkdom en eleganie van tempranillo, de kracht cabernet sauvignon en de kruidigheid van syrah. Diep donkerrode kersenkleur met een zuivere, complexe en tegelijkertijd frisse neus. In de mond een intense fruitige toets, voornamelijk van rood fruit: kers en rode pruimen. Elf maanden gerijpt in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten wat toesten van vanille en cederhout oplevert, naast gebak en "dark roast". Krachtige aanzet met rijp fruit, sappig, mooi in balans door de ondersteunende aciditeit die de wijn draagt tot in de lange finale en een onmetelijk bewaarpotentieel belooft!
In 2005 ontving Abadía Retuerta Selección Especial 2001 de prijs op de International Wine Challenge in Londen als beste rode wijn van de wereld. Bovendien is Abadía Retuerta Selección Especial de enige Spaanse wijn die drie opeenvolgende jaren op de Wine Spectator's Top 100 World Wine List stond.
Het domein is ook zeer bekend voor een aantal exclusieve en zeldzame monocépage wijnen. Hun flagshipwine is de PV of 100% petit verdot. Prijs en beschikbaarheid op aanvraag.
De wijngaarden liggen langs de oevers van de Duero met uitzicht op het beroemdste wijngoed van Spanje: Vega Sicilia. Het gebied Ribera del Duero vormt de bakermat van een aanzienlijk aantal Spaanse topwijnen.
De rivieroevers zijn het product van duizenden jaren erosie, alluvium, sedimentaties en veranderingen van de bodemstructuren. Dit heeft geleid tot grote diversiteit van de bodemsamenstelling.
De filosofie van Abadia Retuerta is gebaseerd op perceelgebonden wijnmaken, omdat vrijwel elk perceel zijn eigen terrroir vormt. Speciale hellingen, klei, zand, kiezelsteen en kalk op de hoger gelegen hellingen.
Elk terroir wordt daarom slechts met één zorgvuldig geselecteerd druivenras beplant.
De wijngaarden strekken zich uit langs de noordhellingen vanaf de rivier tot 850m. hoogte. Deze verschillen in hoogte in combinatie met de verschillende bodemtypen resulteren kwalitatief en kwantitatief in zeer gevarieerde oogsten en wijnen.
Het gebied wordt gekenmerkt door koude winters en hete zomers met vaak grote verschillen in dag- en nachttemperatuur. Er is een overvloed aan zon en weinig regen: de ideale omstandigheden voor de productie van topwijnen.
Een oude abdij
Met 30 jaar geschiedenis en een wijntraditie die meer dan acht eeuwen teruggaat, vindt Abadía Retuerta zijn essentie en bestaansrecht in zijn landgoedwijn. De wijn die de persoonlijkheid het meest nauwkeurig uitdrukt en het unieke van het terroir. De monniken die de abdij stichtten, waren de eersten die wijnstokken verbouwden en wijn produceerden. Ze kozen deze plek aan de oevers van de rivier de Duero-rivier vanwege de lange wijntraditie. In de jaren '90 kwam het domein in handen van de farmaceutische groep Novartis die kosten noch moeite spaarden om het domein tot een absoluut prestigeproject uit te bouwen met een state of the art wellness hotel en gastronomisch restaurant. Tegenwoordig is de wijnmakerij, perfect geïntegreerd in de prachtige omgeving, een van de meest prestigieuze in de omgeving.
Niemand minder dan Pascal Delbeque (wijnmaker van Château Ausone en voormalig eigenaar van Château Belair) werd aangetrokken om de wijn naar topniveau te tillen. De gloednieuwe wijnkelder die in de heuvel werd gebouwd biedt een natuurlijke constante temperatuur en alle bewegingen in de vinificatiekelder gebeuren op basis van zwaartekracht om de wijn zo weinig mogelijk te bruuskeren.
Deze wijn mag zeker niet ontbreken in het lijstje van wijnen die u ooit één keer in uw leven moet hebben geproefd!
Wouter De Nul staat voor U klaar met professioneel wijnadvies. Maak kennis met zijn brede selectie wijnontdekkingen uit de hele wereld.
Wouter De Nul
Maître-Sommelier Wereldwijnmeester
Wouter De Nul heeft een passie voor lekkere kwaliteitswijnen. Hij is geen onbekende in het Ninoofse wijnmilieu en ondertussen ver daarbuiten. Wouter is wijnmeester van de in 2005 opgerichte wijncommanderij Nova Zembla in Ninove. In datzelfde jaar behaalde hij het diploma sommelier in Franse wijnen aan het Eigentijds Vlaams Wijninstituut. Ook buiten Frankrijk worden lekkere wijnen gemaakt, dus ging Wouter zich verder verdiepen in wat elders in de wereld aan kwaliteitswijnen wordt geproduceerd. Twee jaar later behaalde hij het diploma Wereldwijnmeester. Maar daar bleef het niet bij…
Openingsuren
Maandag tot vrijdag:
op afspraak
Zaterdag:
11:00 tot 18:00h